ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Γάλλοι και Ελβετοί οι πιο ικανοποιημένοι από το Σύστημα Υγείας τους


Οι Γάλλοι ενήλικες επαινούν το σύστημα Υγείας και ιατρικής περίθαλψης της χώρας τους, ενώ οι κάτοικοι της γειτονικής Γερμανίας αποδοκιμάζουν το δικό τους, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Οι δημοσκόποι ανακοίνωσαν ότι στην έρευνά τους επικεντρώθηκαν περισσότερο στις προσδοκίες των πολιτών από το σύστημα υγείας της χώρας τους παρά στην ποιότητα περίθαλψης.Τα αποτελέσματα της έρευνας υπογραμμίζουν τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις ελλείψει κονδυλίων, καθώς οι προσδοκίες των πολιτών για ένα αξιοπρεπές σύστημα υγείας σε συνδυασμό με το υψηλό κόστος εφαρμογής του έχουν φθάσει στα ύψη εξαιτίας του γηράσκοντος πληθυσμού.
Η εταιρία Consultancy Deloitte, η οποία πραγματοποίησε την έρευνα σε δείγμα περίπου 1.000 πολιτών από κάθε χώρα, διαπίστωσε ότι το 55% από αυτούς τόσο στη Γαλλία όσο και στην Ελβετία "βαθμολόγησαν" το σύστημα υγείας της χώρας τους με "Α" ή "Β".Τον ίδιο βαθμό έδωσε το 30% των βρετανών, το 21% των αμερικανών και το 17% των γερμανών, ενώ το 43% των καναδών απάντησε μεταξύ "Α" και "Β".






Εθνικό σύστημα υγείας για τις ΗΠΑ;

 

Οι ΗΠΑ είναι η μόνη χώρα στον αναπτυγμένο κόσμο που δεν προσφέρει υγειονομική περίθαλψη στο σύνολο του πληθυσμού, με 47 εκατομμύρια Αμερικανούς να μη διαθέτουν κανενός είδους υγειονομική κάλυψη. Στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες για τη δημιουργία εθνικού συστήματος υγείας, οι οποίες αναχαιτίστηκαν από τις ισχυρές οικονομικές δυνάμεις της ιδιωτικής υγειονομικής περίθαλψης. Ο Μπαράκ Ομπάμα καλείται τώρα να δώσει το δικό του αγώνα για τη δημιουργία ενός εθνικού συστήματος υγείας, όπως είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Ήδη ασκείται εναντίον του μεγάλη πίεση από λομπίστες, οι οποίοι πιέζουν το Κογκρέσο να μην υπερψηφίσει τον νόμο του προέδρου για την υγεία. Η τομή αυτή του Ομπάμα, καθώς και η αυξημένη φορολογία που προσπαθεί να επιβάλει στα υψηλά εισοδήματα, έχουν κάνει μια μερίδα των Αμερικανών να τον χαρακτηρίζουν κομμουνιστή.  


 Ευριδίκη Μπερσή, εφημερίδα Καθημερινή





ECONOMIC PROBLEMS OF HEALTH SERVICES SYSTEM REFORM IN RUSSIA
Authors: Mikhail Dmitriev, Yelena Potapchik, Olga Solovieva, Sergei Shishkin
From an economic standpoint, Russian health services system at the end of 1990ies is
characterized by two key problems:

 lack of balance between government guarantees of providing free medical care and their financial backing
 incompletely introduced insurance system of financing the health services system eclectic combination of elements of the old and the new financing systems.
 










Το σκανδιναβικό μοντέλο


Το σύστημα υγείας στη Σουηδία στηρίζεται στο εθνικό σύστημα υγείας (μοντέλο Beveridge) με περιφερειακή οργάνωση.
Τόσο η χρηματοδότηση όσο και η διοίκηση των υπηρεσιών υγείας ασκείται από τις τοπικές αρχές, που συγκροτούνται σε 21 περιφερειακά και 289 δημοτικά συμβούλια. Κάθε περιφερειακό συμβούλιο χωρίζεται σε περιοχές υγειονομικής περίθαλψης, οι οποίες αποτελούνται συνήθως από ένα νοσοκομείο και ορισμένους τομείς πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Κάθε τομέας πρωτοβάθμιας περίθαλψης χωρίζεται σε υποτομείς, που αντιστοιχούν στους επιμέρους δήμους της χώρας.
Η κυβέρνηση χρηματοδοτεί τη δημόσια υγεία, την ιατρική έρευνα και τα ακαδημαϊκά νοσοκομεία.

Τα Νοσοκομεία, τόσο τα  περιφερειακά-ακαδημαϊκά όσο και τα τοπικά, λειτουργούν υπό την ευθύνη των περιφερειακών συμβουλίων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η διοίκηση των νοσοκομείων έχει παραχωρηθεί σε ιδιωτικούς, κερδοσκοπικούς ή μη κερδοσκοπικούς φορείς.



Πηγή: Αρχεία Ελληνικής Ιατρικής, Μελέτη του κ. Γ. Τούντα _ Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας και Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών






http://www.healthview.gr/%CE%AD%CF%81%CE%B5%CF%85%CE%BD%CE%B5%CF%82/%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1%CF%82/%CF%84%CE%BF-%CF%83%CE%BA%CE%B1%CE%BD%CE%B4%CE%B9%CE%BD%CE%B1%CE%B2%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%BC%CE%BF%CE%BD%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%BF











Περιγραφική Ανάλυση του Συστήματος Υγείας της Κύπρου στη Βάση των Κυριότερων Θεωριών Κράτους Πρόνοιας

Ανδρέας Χαραλάμπους, Σωκράτης Σωκράτους


Χαρακτηριστικά του Κυπριακού Συστήματος Υγείας

Σήμερα, η Κύπρος αποτελεί το μόνο κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) που στερείται ενός ΕΣΥ, το οποίο να καλύπτει ολόκληρο τον πληθυσμό.      

Στην Κύπρο, δεν υπάρχει εθνικό ΕΣΥ με καθολική κάλυψη του πληθυσμού, αλλά ένα μείγμα δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής. Στο δημόσιο τομέα, κύρια πηγή χρηματοδότησης των υπηρεσιών αποτελεί ο προϋπολογισμός υγείας, μέσω γενικής φορολογίας (μοντέλο Beveridge).
 Άρα, έχει δημόσιο χαρακτήρα και διέπεται από την αρχή της υποχρεωτικής συμμετοχής, της ισότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης μέσα από την ισότιμη κάλυψη των αναγκών των πολιτών που επιτυγχάνεται από την αυξημένη κρατική παρέμβαση και τη δράση.





http://www.hjn.gr/actions/get_pdf.php?id=27













ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ
ΙΤΑΛΙΑ

Των Κωνσταντίνου Νικολόπουλου και Παναγιώτη Μανωλιτζά


2.2 Οργανωτική δομή συστήματος υγείας
Βασικό χαρακτηριστικό της διοικητικής δομής του ιταλικού συστήματος υγείας αποτελεί η αποκέντρωση σε τρία επίπεδα: (α) το κεντρικό, (β) το περιφερειακό και τέλος (γ) το τοπικό.
Στο κεντρικό επίπεδο κύριος φορέας είναι το υπουργείο υγείας. Το υπουργείο υγείας είναι επιφορτισμένο με το σχεδιασμό της υγειονομικής φροντίδας, την χρηματοδότηση της υγειονομικής περίθαλψης καθώς και την εποπτεία σε θέματα που αφορούν την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα των νοσοκομειακών και των τοπικών οργανισμών υγείας.
Στο περιφερειακό επίπεδο οι περιφερειακές κυβερνήσεις μέσω των Περιφερειακών Υγειονομικών Υπηρεσιών που έχουν αναπτύξει έχουν ως πρωταρχικό σκοπό να επιτευχθούν οι στόχοι που έχουν εκπονηθεί μέσω των Εθνικών Σχεδίων Δράσης για την Υγεία.
Στο τοπικό επίπεδο οι φορείς που παρέχουν υπηρεσίες υγείας είναι Τοπικοί υγειονομικοί οργανισμοί, οι νοσοκομειακοί οργανισμοί, οι ιδιωτικοί πιστοποιημένοι φορείς και τα Εθνικά Ινστιτούτα Επιστημονικής Ερευνάς.










WRITER I

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου