OIKONOMIA KAI ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΥΓΕΙΑΣ



Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στο Εθνικό

Σύστημα Υγείας


Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας
του Βασίλη ΚΟΝΤΟΖΑΜΑΝΗ
Δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ στις 31/12/2011



Κρίση σε ένα σύστημα υγείας προκαλείται από την επίδραση ενός απροσδόκητου συμβάντος με αποτέλεσμα τον περιορισμό της διαθεσιμότητας των υγειονομικών υπηρεσιών ή τη μεγάλη και ξαφνική αύξηση της ζήτησης των υπηρεσιών υγείας.
Συχνά, ως πρώτη αντίδραση στην κρίση, οι κυβερνήσεις περιορίζουν αυθαίρετα τους υγειονομικούς προϋπολογισμούς χωρίς ταυτόχρονη προσπάθεια να αυξηθεί η αποδοτικότητα στη χρήση των πόρων. Αυτό ακριβώς συνέβη και στο ελληνικό σύστημα υγείας.
Η επίπτωση της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας είναι εμφανής. Καταρχήν, οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώθηκαν μέχρι και 40%. Το 2010, σε σχέση με το 2009, αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία κατά 24% και κατά 8% το πρώτο εξάμηνο του 2011 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2010. Σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν επισκέπτονται πλέον το γιατρό, παρότι υπάρχει ανάγκη (αύξηση κατά 15% μεταξύ 2007 και 2009). Παρατηρήθηκε επίσης σημαντική αύξηση των χρηστών απαγορευμένων ουσιών και των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων. Μάλιστα, η αύξηση των κρουσμάτων aids το 2011  ξεπέρασε το 50% σε σχέση με το 2010. Οι αυξήσεις αυτές δεν είναι άσχετες με τις περικοπές του ενός τρίτου των ανοικτών προγραμμάτων στην κοινότητα.














Έτσι χρεοκόπησαν τα δημόσια νοσοκομεία

Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΕΥΘΥΜΙΑΔΟΥ


Μίζες, υπερτιμολογήσεις, αυξήσεις δαπανών χωρίς προηγούμενο, σπατάλες, νοσοκομεία χωρίς προϋπολογισμό και έλεγχο, αλλά και κακοδιαχείριση: αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα το ΕΣΥ.


Υπολογίζεται μάλιστα ότι το 30% των συνολικών δαπανών στον χώρο της υγείας είναι σπατάλες που οφείλονται στην κακοδιοίκηση, στην αναχρονιστική διαχείριση, τη διαφθορά και την κακή ιατρική, ενώ μόνο οι μίζες στις αγορές ειδικού υλικού εκτιμώνται ότι φθάνουν επίσης στο 30%. Οι υπερτιμολογήσεις σε ιατρικές συσκευές αγγίζουν και το 500%.


Την ώρα λοιπόν που ο Έλληνας καλείται να σφίξει το ζωνάρι, κάποιοι στα νοσοκομεία πλουτίζουν ανεξέλεγκτα, όπως προκύπτει από μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε σε 26 νοσοκομεία της Αττικής το Κέντρο Μελετών Υπηρεσιών Υγείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Γ. Τούντα.


Οι μεγαλύτερες σπατάλες, με βάση τον μέσο όρο αύξησης των δαπανών και στα 26 νοσοκομεία, καταγράφηκαν στην κατηγορία «λοιπά είδη» (λειτουργικές δαπάνες εκτός μισθοδοσίας, όπως φύλαξη, καθαριότητα, πλύση ιματισμού, διανομή γευμάτων, εκπαίδευση, οδοιπορικά κ.λπ.) με μέσο όρο αύξησης 118,3%.










 
Κοστολόγηση των νοσοκομειακών υπηρεσιών

Του ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Ι. ΣΤΕΦΑΝΑΔΗ, καθηγητή Καρδιολογίας, διευθυντή Α' Καρδιολογικής Κλινικής Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, «Ιπποκράτειο» ΓΝΑ, προέδρου Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, e-mail: chstefan@med.uoa.gr


Καθημερινώς γίνονται εκτεταμένες συζητήσεις για τις δαπάνες στην υγεία και την ανάγκη μείωσης του κόστους. Κάποιες χώρες, όπως η Γερμανία, ήδη από το 2004 προχώρησαν νομοθετικά στην καθιέρωση ενός νέου συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών.


Το σύστημα αυτό ονομάζεται DRG (Diagnosis-Related-Groups), δηλαδή Διαγνωστικώς Σχετιζόμενες Ομάδες (ΔΣΟ) και εφαρμόζεται σχεδόν σε όλα τα νοσοκομεία. Σύμφωνα με το σύστημα ΔΣΟ, όλα τα νοσοκομεία είναι υποχρεωμένα να χρησιμοποιήσουν προκαθορισμένες τιμές σε όλα τους τα τιμολόγια.Η τήρηση του νόμου είναι αυστηρή και δίνει την δυνατότητα να εκτιμηθεί με ακρίβεια το νοσοκομειακό κόστος.Με το σύστημα ΔΣΟ ο ασθενής γνωρίζει σε γενικές γραμμές εκ των προτέρων το κόστος νοσηλείας του.


Έχουν αναπτυχθεί πολλά και διαφορετικά συστήματα ΔΣΟ. Η εξέλιξη και εφαρμογή ενός παρόμοιου συστήματος και στην Ελλάδα μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στον έλεγχο του νοσοκομειακού κόστους και στη μείωση των δαπανών για την υγεία, χωρίς από την άλλη να μειωθεί η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου